Pevski zbor

Župnijski mešani pevski zbor pri Sv. Jožefu na Studencih v Mariboru

Mešani pevski zbor v Župniji Sv. Jožef – Maribor deluje vsa leta po II. svetovni vojni. Zbor je vodilo več zborovodij in organistov. Sedaj zbor na orglah spremlja organistka Zinka Golob, dirigira pa Anica Vogelnik, za večje praznike pa njena hčerka Helena, ki je zboru prej tudi dirigirala.

Sestava pevcev se je skozi leta spreminjala. Starejši so odhajali, novi prihajali. Število  pevcev  se zadnji čas zmanjšuje. Trenutno pojejo 4 soprani z zborovodkinjo, štirje alti, dva tenorja in dva basa ter organistka.

Že kakšno desetletje so nam za Jožefovo prišli pomagat nekateri pevci iz župnije Sveto Rešnje Telo, pa tudi za birmo, ko so šli k birmi birmanci iz obeh župnij skupaj. Sodelovali so tudi pri obhajanju obletnic zlatih maš in drugih obletnic. Za večje praznike so prišli pomagat tudi nekateri pevci iz mladinskega zbora Studenček.

Zbor prepeva v glavnem pesmi in maše skladateljev iz 19. in 20. stoletja.  Vedno pojemo tudi berilne speve, večinoma skladatelja duhovnika Gregorja Zafošnika. Pred leti smo posneli nekaj skladb o sv. Jožefu za radio pod vodstvom salezijanca dr. Štefana Ferenčaka. Zbor je  sodeloval pri slovesni sveti  maši na mariborskem letališču ob prvem obisku papeža Janeza Pavla II.  maja 1996 in ob drugem obisku 19. septembra 1999 v Mariboru ob beatifikaciji škofa Antona Martina Slomška.

Za določene priložnosti, npr. teden krščanske edinosti, pri bogoslužju pojemo tudi nekaj skladb vzhodne cerkve, iz njihove liturgije.

MPZ redno poje ob nedeljah, večjih praznikih, tudi poleti v času dopustov. S petjem sodelujemo pri bogoslužju tudi ob prvih sredah,  ko je med nami nadškof. Pevci smo bili pred leti zelo veseli razširitve kora v cerkvi . Ob večjih slovesnostih pride povečava najbolj prav.

MPZ vabi nove pevce k sodelovanju. Z ubranim petjem je zbor povzdignil vse večje slovesnosti. Pevce povezuje veliko veselje do lepega petja, dobra volja in lepa pesem ter ljubezen do glasbe. Saj glasba je Božji dar in jezik, ki ga vsak razume. Pevci vztrajajo na vajah in petju za dobro župnije, za svojo dušo in za lepše bogoslužje. Zbor ima pevske vaje med tednom ob sredah zvečer. Vabljeni!

pridruži se
Anica Vogelnik
(040) 847-887