Frančiškov svetni red

Na Studencih že kar precej let deluje tudi bratstvo Frančiškovega svetnega reda. Ustanovil ga je sv. Frančišek Asiški (1182-1226). Včasih so mu rekli “Tretji red sv. Frančiška”, njegovim pripadnikom pa “tretjeredniki”, kajti ta italijanski svetnik je po navdihnjenju Svetega Duha ustanovil tri redove: prvi red (minoriti, frančiškani, kapucini), drugi red (klarise – po sv. Klari Asiški) in tretji red (za kristjane v svetu). Njegovo bistvo pove že samo ime:
– “Frančiškov”, ker si ljudje, ki vstopijo v to skupnost, prizadevajo, da bi živeli evangelij po zgledu sv. Frančiška. Prevzema jih njegov duh in navdušuje njegova radikalnost.
– “svetni”, ker sestre in bratje živijo v svetu (v svojih družinah, na svojem delovnem mestu, pri svojih poklicnih dolžnostih). Ne vstopajo v samostane ali podobne ustanove (razen “tretjerednih samostanskih redov”).
– “red”, ker gre za ustanovo, za katero stoji avtoriteta Cerkve. Cerkev potrjuje tak način življenja, mu določa potrebne okvire, obrede, potrjuje Vodilo, Konstitucije, Obrednik in drugo. Obenem Cerkev računa na primerno življenje, pričevanje in molitev članov FSR.

Na mesečnih srečanjih se vedno ustavimo ob nedeljski Božji besedi, razmišljamo ob katehezah, ki so pripravljene z narodne ravni, se pogovarjamo o aktualnih temah, seveda pa ne manjka (kot se za bratstva spodobi) druženje in agape.

Srečanja so vsak drugi ponedeljek v mesecu ob 19h (v zimskem času) oz. 20h (v poletnem času).

pridruži se
Bogomir Brečko
(041) 470 822