Kaj je Jubilej?

V judovski tradiciji je bilo vsako 50 leto jubilejno leto. V njem so bili Judje dolžni ponovno vzpostaviti enakost. Družine, ki so izgubile premoženje in svobodo so prejele novo možnost za enakopravno življenje. Danes je cerkev dala jubileju bolj duhovni pomen. Gre za splošno odpuščanje – odpustek odprt za vse. Je leto priložnosti za odvezo grehov in kazni, je leto sprave, spreobrnjenja in zakramentalne pokore.

Kaj pomeni beseda »jubilej«?

Beseda je hebrejskega izvora »jobel«, ki pomeni ovčji rog, na katerega so piskali pri bogoslužjih med svetimi leti.

Zakaj se imenuje sveto leto?

Ker se navezuje na slovesne obrede bogoslužij in hkrati ker ima cilj svetost vseh ljudi.

Kaj so odpustki, posebej jubilejni odpustki?

Po nauku katoliške cerkve ima velik greh dve posledici: prikrajšanost v občestvu z Gospodom (večna kazen, pekel) in nezdravo navezanost na ustvarjene stvari (časna kazen, prestajanje v vicah). Po spovedi Bog skesanemu grešniku podeli odvezo grehov in odpuščanje večnih kazni). Po odpustkih božje odpuščanje opravičuje tudi časno kazen za spovedane grehe, pomaga preseči z grehom nastali nered v človeku. Izraz jubilejni odpustek opisuje posebno milost, ki se ji človek lahko odpre in po njej popolnoma ozdravi v svetem letu.

Kako se lahko prejme jubilejni odpustek?

Z držo nenavezanosti na greh. S spovedjo. Udeležbo bogoslužji. Z dobrodelnimi dejanji in pokoro: na primer z romanjem v eno od jubilejnih svetišč v Rimu, Sveti deželi in po škofijah pri nas: Ptujska gora, Mariborska stolnica, Mati usmiljenja v Mariboru. Z vzdržnostjo vsaj en dan od kajenja in pitja alkohola, darovanjem sredstev v sorazmerju z osebno zadevo.

Kako se začne Jubilej?

Začetni obred je odpiranje svetih vrat. Gre za vrata, ki se odprejo samo med svetim letom, medtem ko so sicer zaprta. Taka vrata imajo štiri svete bazilike v Rimu, Sv. Peter, Janez v Lateranu, Sv. Pavel zunaj obzidja in Marija Velika. Odpiranje vrat simbolično sporoča vernikom posebno pot proti odrešenju. Sveta vrata drugih bazilik bodo odprta kasneje po odprtju svetih vrata bazilike sv. Petra.

Kateri je najstarejši katoliški jubilej?

Papež Bonifacij VIII je razglasil prvi jubilej 1300.

Je samo en tip Jubilejev?

Ne. Lahko je reden, ki se navezuje na vnaprej določene termine (nekoč vsakih 50, sedaj vsakih 25 let); izreden; poseben tj. vezan na prebivalce določenega mesta, province ali kraja.

Kdaj se zgodi izreden Jubilej?

Izreden Jubilej je napovedan za kakšen dogodek ali zaradi posebne pomembnosti in potrebe. Jubilej Božjega usmiljenja je napovedan zaradi 50. obletnice konca II. vatikanskega cerkvenega zbora.

Kdaj so bili zadnji izredni jubileji? In kdaj prvi?

Zadnji izredni jubilej se je začel 25. marca 1983. Otvoril ga je papež Janez Pavel II, kot 1950 obletnica odrešenja Jezusa Kristusa na križu. Predzadnji je bil ob enaki priložnosti 6. januarja 1933. Prvi izredni jubilej je napovedal papež Sikst leta 1585 z napovedjo svojega pontifikata, kar so za njim ponovili še nekateri papeži.

Kdaj je bil zadnji redni Jubilej?

Otvoril ga je Papež Wojtyla leta 2000.

 

Copyright ©  2021, župnija sv. Jožef. Vse pravice pridržane. Odziven spletni dizajn.